Copy

NYHETSBREV #3 | 2024 |
Foto: mostphotos

Vi önskar er alla en glad och fin påsk!
Mottagare: PRO föreningar, samorganisationer och distrikt

🖨️ Skriv ut en utskriftvänlig PDF utan bilder av PRO informerar >

📮 Vidarebefordra PRO informerar >

🌐 Läs PRO informerar i webbläsaren >

🖊️ Redaktör: Anneli Nygårds

📷 Bilder: Mostphotos, PRO, PRO Mervärde & PRO Medlemsresor

📰 Nästa nummer utkommer 23 april


Från PRO:s riksorganisations kansli

Nyheter från Medlemsservice

Förlängning av mandatperiod för uppdrag i medlemssystemet

Vi vill påminna er om att mandatperioden för uppdrag är 2 år enligt PRO: stadgar. Det innebär att man måste bli omvald för att få behörighet till medlemssystemet. Numera finns även en spärr i medlemsystemet som innebär att ni behöver avsluta uppdraget innan ni förlänger det.  Anledningen till att vi har lagt till en spärr är att vi behöver säkerställa att rätt person har tillgång till personuppgifter i linje med Dataskyddsförordningen (GDPR).  

 

Utskick till medlemsansvarig om förändringar av medlemskap

För att vi ska följa Dataskyddsförordningen (GDPR) kan vi inte längre skicka medlemsuppgifter direkt till privata e-postadresser. Medlemsansvarig får därför numera e-post med hänvisning till  "Förändringsrapporten" i medlemssystemet Harald. Det här är första steget i en rad förändringar som kommer innebära en del begränsningar i användningen av privata e-postadresser som förtroendevald.  

 

Rutin för obetalda byten  

Som ni kan läsa i utskicket inför årsaviseringen 2023-12-23 har vi ändrat rutin för byten. När medlemmar som inte betalat avgiften vill byta förening i början av året har vi tidigare backat den gamla avgiften och lagt på den nya föreningsavgiften (och eventuell distriktsavgift). Detta har dock ställt till det i avgiftshanteringen och bokföringen. Vi har därför beslutat att inte längre byta avgift vid byten. Det innebär att medlemmen får betala avgiften för den gamla föreningen (och eventuellt distrikt). Avgiften kommer dock, i vanlig ordning, tilldelas den nya föreningen.   

Den nya rutinen följer även i högre grad våra stadgar och hur vi valt att definiera medlemskap i PRO. Medlemskapet löper som bekant per kalenderår, vilket i praktiken betyder att medlemskapet förnyas om medlemmen inte inkommer med begäran om ändring innan kalenderårets slut. 


Upptryckta affischer till dansveckan

Vi har tagit fram en specialaffisch inför dansveckan som kan användas för att locka fler deltagare till olika dansaktiviteter. PRO kommer att trycka upp och distribuera affischer till PRO-distrikten under mars månad. Distrikten hittar i sin tur en modell för att intresserade föreningar ska kunna få tillgång till några affischer per förening. Budskapet är ”Dansa med PRO!” och det finns även plats att skriva information om aktiviteten i nederkanten av affischen. Affischen trycks upp i A3-format men finns även tillgänglig för utskrift i A4.

Här kan du ladda ner A4-affischen

Det är dans hos PRO

Så heter den specialskrivna signaturmelodin för PRO:s nationella dansvecka. Den dansanta och svängiga låten är skriven och inspelad av Ola Nilsson på PRO:s kansli. 

“Det är dans hos PRO” presenteras i en musikvideo med sångtexten i fokus men även i form av noter. Passa på att fråga dansbandet, trubaduren eller andra musiker som  spelar upp till dans, om de vill testa låten! Ni får också gärna hjälpa till att sprida videon bland vänner och bekanta. I till exempel utskick och Facebookgrupper. 

Här kan ni lyssna på låten och sjunga med!

Nyheter från Medlemsvärvning

Ny värvarfolder i webbutiken på gång

Nu har vi tagit fram en ny värvarfolder som kommer att finnas tillgänglig i webbutiken inom kort. Foldern levereras i 50-pack och beställaren betalar porto-/fraktkostnad. Här kan du beställa foldern.
 

Nytt på intranätet

Nu hittar du en PDF med våra medlemsförmåner från PRO Pensionären nr 1 ”Allt detta får du som medlem i PRO!” på intranätet (pro.se/intranatet) i katalogen Medlemsutveckling/Medlemsförmåner. I den katalogen finns även en Power Point-presentation som berättar om alla våra fina medlemsförmåner. Som medlem i PRO kan man spara in sin medlemsavgift snabbt genom att utnyttja våra medlemsförmåner. 

Enkät avseende medlemsvärvning och fackligt samarbete utskickad

Under förra veckan skickade vi ut en enkät till alla distriktsordförande med kopia till distriktskansliet för kännedom. Som ni alla vet så är det fokus på att värva nya medlemmar i år och behålla befintliga!

Syftet med enkäten är att få en bättre förståelse för hur rekrytering och föreningsaktiviteter genomförs i distrikt och föreningar runt om i landet. Vi är också intresserade av att veta om det finns pågående samarbeten med fackliga organisationer och hur dessa samarbeten fungerar. Eventuella frågor om enkäten besvaras av maria.larsson@pro.se
 

65-årsdata

Från och med i år kommer riksorganisationen inte att köpa och distribuera 65-årsdata till föreningarna. 


Nytt remissvar: Bra med möjlighet att pausa tjänstepensionen

Regeringen har föreslagit flexiblare regler för utbetalning av tjänstepension och privat pensionssparande. Pensionärerna ska själva kunna anpassa sitt pensionsuttag. Det gör det till exempel lättare att gå tillbaka till arbete för de som vill det. Möjlighet till uppehåll i utbetalningarna finns redan i det allmänna pensionssystemet. 
 
PRO har fått förslaget på remiss. I remissvaret som styrelsen beslutade om tillstyrker PRO förslaget. Styrelsen menar att det är rimligt att pensionärer själva får större inflytande över hur de pensionspengar man arbetat ihop ska utbetalas. PRO anser dock, till skillnad från regeringen, att de flexiblare reglerna bör gälla även pensionsförsäkrings- och pensionssparavtal där utbetalning redan har påbörjats.

Läs hela remissvaret

Firmatecknare, två i föreningen minskar risken för bedrägerier

Den stora bedrägerivågen mot äldre riskerar också att PRO-föreningar blir bedragna. Kommer en bedragare in i en kassörs privata internetbank, kan bedragaren även komma åt PRO:s internetbank. Det är därför oerhört viktigt att följa stadgarna, § 4 Föreningar, se nedan.
 
Med internetbank ökar risken för bedrägerier med ensam firmatecknare. Tecknas föreningens firma två tillsammans, i enlighet med stadgarna, kan bedragare se till att första signeringen görs, men överföringen verkställs inte om inte den andra personen också signerar. Om du inte redan vet att ni tecknar två i förening, ta kontakt med föreningens bank för att säkerställa detta. Se också till att föreningen får information om hur detta ska kunna hanteras smidigt.

Moment 6. Firmatecknare
Föreningens styrelse utser de personer som ska teckna föreningens firma. Firmateckning ska för att vara giltig verkställas av två personer i förening. Styrelsen fastställer attestordning och delegationsordning.


Öppen kurs i privatekonomi – 23 maj

Finansinspektionen bjuder in till en digital halvdagskurs i privatekonomi. Tre reklamfria föreläsningar om psykologiska konsumentfällor, internetsäkerhet och vardagsjuridik.

Läs mer och anmäl dig här

Inspelad föreläsning om fula försäljningsmetoder

Nu kan du ta del av vår inspelade föreläsning om det så kallade fulsäljet. Det vill säga när säljare använder sig av mycket tveksamma metoder för att lura på dig ett avtal du egentligen inte behöver. Under en timme berättar Christine Fransholm, konsumentvägledare hos Sveriges Konsumenter, om vanliga tillvägagångssätt och metoder säljare använder sig av. Du får dessutom lära dig mer om dina rättigheter när du handlar i butik, när du blir uppringd på telefon och när du handlar på nätet.  

Föreläsningen är en del av Arvsfondsprojektet Konsumenträtt för alla! där PRO är en av projektdeltagarna. Du hittar inspelningen på PRO:s intranät: pro.se/intranatet under ”Ditt uppdrag” och ”Konsumentfrågor”.


Information om Fortnox

På PRO:s intranät finns information för PRO:s kassörer om bokföringsprogrammet Fortnox. Bland annat finns inspelade informationsmöten om Bokslut, PROBAS-kontoplanen och kassörsbyte. Nästa webbinarium, Välkommen som ny kassör!, kommer att hållas (spelas in) 4 april, kl. 14.00-15.00. Ingen föranmälan krävs. Länk till intranätet: pro.se/intranatet. Välj IT-system och Bokföringsprogram. 

Möteslänkar och annan information finns i detta informationsbrev

PROpensionären

Nytt nummer ute nu

I PROpensionären, nr 2/24 kan du läsa om vilka föreningar som värvade flest nya medlemmar förra året.
Dessutom: Krångliga förpackningar – smarta hjälpmedel för dig med klena nypor, Träna med PRO del 4, Så kan du få digital hjälp i din kommun, Trädgårdskalender med många tips inför sommaren, smarriga recept på klimatsmart mat, Snidade trägubbar kan vara värda tusenlappar, Att leva med hjärtflimmer – och mycket mer. Nästa nummer av PROpensionären, nr 3/2024, utkommer den 3 maj.

Beställ extratidningar i god tid
Sista dag för föreningar och distrikt att beställa extra exemplar av PROpensionären, till värvningskampanjer och mässor, är den 2 april för nr 3/2024 och den 10 maj för nr 4/2024.
Läs mer här:  Beställ exemplar för medlemsvärvning, aktiviteter och mässor - PRO

propensionaren.se

ABF

Aktuellt från ABF

Under veckan 8–14 april (vecka 15) anordnar ABF en nationell omställningsvecka. Målet är att uppmärksamma och engagera i klimat- och miljöfrågor genom en rad aktiviteter som sträcker sig från workshops till föreläsningar och samtal. Vill du veta vilka arrangemang som planeras på din ort? Eller vill din förening arrangera någonting eget? Kontakta din lokala ABF-avdelning!
 
För övriga frågor, kontakta Aida Zekic på ABF.


PRO Folkhögskola

Öppet hus PRO Folkhögskola

Är du nyfiken på att gå en kurs hos PRO Folkhögskola? 
I så fall är du varmt välkommen på öppet hus torsdagen den 18 april kl 10:00 – 12:00. Kika in i våra lokaler, ta del av kursutbudet, prata med lärare och deltagare, ta en fika i restaurangen och känn atmosfären i en folkhögskola. Du hittar oss på Kommunalvägen 26 i Huddinge, ABF-huset!
 
Om du vill veta mer om PRO Folkhögskolan och kursutbudet kan du gå in på profolkhogskola.se


Trippelskrapet

Håll koll på sista vinstinlösen datumet!

31 mars är det sista datum för att lösa in vinster för föregående års Trippelskrapet (rosa lott). Ni i föreningarna kan få ersättning för vinstlotterna om ni går till ert närmaste ATG-ombud för vinstinlösen eller skicka lotterna till Trippelskrapet tillsammans med den blanketten som distriktet har gett er.

Till trippelskrapet.se

PRO Medlemsresor

Höga Kusten med M/S Birka Gotland

Unesco Världsarv 
Upptäck världsarvet tillsammans med M/S Birka Gotland då vi kryssar inomskärs i Höga Kustens vackra skärgård. Längs Norrlandskusten finns världens högsta kustlinje, djupa vikar, branta berg och skogar. Koppla av med god mat, gemenskap och underhållning under en tredagarskryssning med spännande utflykter i land som du bokar innan avresan.
• 5/5, 19/5, 1/9, 15/9 • 3 dagar

Läs mer och boka din plats

PRO Mervärde

Sommardäckskampanj – köp 4 betala för 3 däck från Kumho eller SUNFALL

Den exklusiva kampanjen för PRO:s medlemmar gäller på sommardäck från märkena Kumho eller SUNFALL hos Euromaster. 
Rabatten blir tillgänglig när kampanjkoden uppges i samband med köp på Euromaster.se
Gäller även köp på verkstad när PRO:s medlemskort visas upp. 

Giltigt: 11 mars – 15 maj 2024
Hämta kampanjkoden på promervarde.se
 
Villkor: Kan ej kombineras med andra rabatter eller avtal. Lokala avvikelser kan förekomma. Giltig mellan den 11 mars – 15 maj 2024.


Musikalpaket i Malmö med boende på BW Plus Hotel Noble House

PRO:s medlemmar kan nu i vår ta del av ett paket med biljetter till Musikalen Mitt om natten och en mysig övernattning på BW Plus Hotel Noble House i Malmö, med allt vad det innebär. 
Pris: 1375 kr per person i delat dubbelrum.* 

Läs mer om erbjudandet här

Villkor: *Erbjudandet gäller 14 mars – 4 maj 2024, torsdag, fredag, lördag i mån av plats. Biljetterna till showen är inte avbokningsbara. Hotellrummet kan avbokas senast kl. 18.00 dagen före ankomst.

Ny kampanj från Apollo i mars – 500 kr rabatt per person

Förläng sommaren med Apollo. Medlemmar i PRO erbjuds 500 kr rabatt per person till utvalda resmål och hotell vid bokning av ny paketresa.
Bokningsperiod: 1-31 mars 2024
Avreseperiod: 1 augusti-23 oktober 2024

Läs mer här

Villkor: *Rabatten blir tillgänglig när man uppger kampanjkoden från PROmervärde.se i samband med bokningen. Fullständiga villkor på PROmervärde.se

Upptäck PRO Martercard – ett kort framtaget speciellt för PRO
Som medlem i PRO kan man ansöka om att komplettera sitt medlemskort med Mastercard. Det är ett betal- och kreditkort utan årsavgift med flera förmåner och möjlighet att delbetala enskilda köp.
  • Ingen årsavgift
  • Kompletterande kortförsäkringar utan självrisk
  • Upp till 55 dagars räntefri kredit
  • Du väljer själv hur du vill betala
  • Du kan delbetala enskilda köp räntefritt

Läs mer om Mastercard här och informera medlemmarna om fördelarna med PRO Mastercard.

Läs mer om PRO Mastercard här
Facebook Facebook
Website Website
Email Email
Copyright © 2024 Pensionärernas riksorganisation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp